Denk aan de veiligheid, zeker nu we thuiswerken
We kunnen er niet meer omheen; thuiswerken (of werken op afstand) is een vast onderdeel van ons werkende leven geworden. Alle voors en tegens daargelaten, moeten we één ding niet vergeten: ook thuis moeten we blijven opletten als het om onze online veiligheid gaat. Misschien nog wel meer dan op kantoor.
“Maar waarom zou ik een doel voor internetcriminelen zijn?” Omdat iedereen een doelwit is voor internetcriminelen. Moeten we dan helemaal niet online willen werken? Nee, dat zeker niet. Het feit dat we nu zo goed online kunnen werken, heeft ons veel gebracht. Maar je moet je wel bewust zijn van de risico’s. Zeker nu – nu we veel meer thuiswerken – proberen criminelen daar gebruik van te maken. Nog voordat vorig jaar de eerste coronamaatregelen getroffen werden, vervijfvoudigde het aantal valse e-mails, om maar een voorbeeld te noemen.
Veilige verbinding
Hoewel criminelen steeds nieuwe dingen proberen om gegevens te stelen, kun je zelf nog altijd veel doen om een inbraak te voorkomen. Dat begint met een beveiligde internetconnectie. Zeker als we onderweg zijn, is het handig om even snel het openbare wifi netwerk van McDonald’s of Starbucks te gebruiken. Kijk hiermee uit; dit zijn geliefde netwerken voor criminelen. Probeer daarom altijd een beveiligd netwerk te vinden, of maak via een persoonlijke hotspot gebruik van het 4G-netwerk van je telefoon als dat kan. Het mobiele 4G- netwerk is een stuk veiliger.
123456
Een andere simpele tip; gebruik goede wachtwoorden. Iedereen weet hoe belangrijk dat is, maar ook in 2020 was ‘123456’ nog steeds het meest gebruikte wachtwoord in Nederland. Met verschillende sterke wachtwoorden ben je al een stuk beter beveiligd. Nog beter is het om een goed wachtwoord te combineren met zogenaamde ‘twee-factor-authenticatie’ (een extra bevestiging via een app of sms) voor nog meer veiligheid. In ons blog over MFA en SSO kun je hier meer over lezen.
Als het om e-mail gaat, dan is ons belangrijkste advies: wees alert. Vertrouw je iets niet aan een e-mail (moet je op een link klikken, of vraagt je baas ineens om een groot bedrag over te maken)? Doe dan niets met die mail. Als je de afzender kent, kan je altijd telefonisch navragen of een en ander klopt. Criminelen proberen met deze gerichte e-mails data of geld af te troggelen.
Let goed op
Het feit dat we overal online kunnen werken, heeft ons veel gebracht. Dat is vorig jaar wel bewezen. Maar daarmee is veiligheid nog belangrijker geworden. De it-afdeling of een it-partner zoals consult-it zijn er om technische maatregelen te nemen tegen internetcriminelen. Zelf kun je ook veel doen. Het belangrijkste advies dat wij kunnen geven is: let goed op. Wil je weten hoe we met technische oplossingen kunnen helpen met je cybersecurity, of heb je vragen over hoe je zelf kunt handelen? Bel of mail ons. Geen vraag is te klein of groot. We helpen je graag.