Hoe breng je je ICT onder controle?
Ja, je weet dat je iets moet met je ICT, maar het is allemaal best ingewikkeld. Eerlijk gezegd overzie je niet echt wat jouw digitale infrastructuur precies omvat en wat voor risico’s je wellicht loopt. En dus kies je ervoor om er niets mee te doen. We snappen het helemaal, het is heel logisch en menselijk om bij dit soort zaken de andere kant op te kijken. In deze blog roepen we je op om vooral wél energie te stoppen in het verkrijgen van meer inzicht in je ICT-landschap. In onze visie is dat een must om weloverwogen keuzes te kunnen maken en rust voor jezelf te creëren.
De keerzijde van gemak
Naast de ‘struisvogelpolitiek’ die in onze ervaring speelt bij veel organisaties, is er nog iets anders aan de hand. Leveranciers als Apple, Microsoft en Google doen hun uiterste best om het allemaal zo makkelijk mogelijk te maken voor de eindgebruiker. Met als gevolg dat medewerkers tegenwoordig eigenlijk bijna alles zelf kunnen aanpassen aan hun device, ook kritische zaken als toegangsrechten en andere systeeminstellingen die vroeger voorbehouden waren aan de ICT-beheerder.
Ook dat heeft invloed op het ‘in control’ zijn over je ICT. Wij zijn er een groot voorstander van dat je met je device kunt doen wat je wilt, dat moet echter wel veilig gebeuren. Jammer genoeg krijg je niet altijd een waarschuwing als je – zonder het te weten – een essentiële wijziging aanbrengt. Daardoor loop je als organisatie risico’s waar je je niet eens van bewust bent.
Zo hadden we laatst een klant waar de bedrijfslaptop opeens was gekoppeld aan het netwerk van de organisatie waar hij vrijwilligerswerk deed. En wat als een medewerker zijn/haar laptop opwaardeert naar een nieuw besturingssysteem en bepaalde applicaties niet goed werken. Of als de medewerker bepaalde data verwijdert of verplaatst, waarvan in een later stadium blijkt dat die nodig is in een van de andere bedrijfsprocessen? Dan heb je toch een probleem. Natuurlijk moet je het vooral niet onnodig ingewikkeld maken. Als je maar beseft dat er risico’s vastzitten aan alles wat je doet.
Stap voor stap ‘in control’
Om meer controle te krijgen over je ICT kun je de volgende stappen doorlopen:
1. Breng voor jezelf in kaart waar voor jouw bedrijf de risico’s zitten
Het is aan te raden om dat niet alleen te doen. Iedereen heeft immers zijn of haar eigen ervaringen. Wissel erover van gedachten met collega’s zodat je langzaam maar zeker een steeds beter beeld krijgt van je ICT-landschap.
2. Bepaal welke risico’s voor jou acceptabel zijn en welke niet
Je hebt nu een mooi lijstje van de pijnpunten. Het is echter niet realistisch om te denken dat je risico’s 100% kunt uitsluiten, het is onmogelijk om alles aan te pakken. Weeg dus voor jezelf af welke risico’s voor jouw organisatie acceptabel zijn en welke niet, en maak daar keuzes in.
3. Neem concrete maatregelen voor de risico’s die je daadwerkelijk wilt ondervangen
Bepaal welke maatregelen je gaat nemen om de pijnpunten met de hoogste prioriteit aan te pakken. Heb je als theater of museum bijvoorbeeld de hele informatievoorziening en ticketverkoop gekoppeld aan een cloud portaal, dan heb je een groot probleem als je netwerk uit de lucht is. Je zult dus voldoende maatregelen moeten nemen om dat te voorkomen. Er is niets mis mee om het in stappen te doen. Daarmee houd je het behapbaar voor jezelf.
Haal je hoofd dus uit het zand en maak voor jezelf inzichtelijk welke risico’s je loopt. Het stelt je in staat weloverwogen beslissingen te nemen over je digitale infrastructuur. Dat geeft rust!
Wil je weten hoe Consult-it jou als ict-partner kan helpen? Neem dan vooral contact met ons op.