Kies jij voor maatwerk of confectie?
Een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk IT-systeem, dat wil natuurlijk iedereen. Om dat te realiseren, kun je kiezen uit standaard en maatwerk IT-oplossingen ter ondersteuning van het veilig delen en archiveren van proces informatie en communicatie. Maar wat past het beste bij jouw organisatie? Beide opties hebben voor- en nadelen. In deze blog zetten we ze voor je op een rij.
Standaard software
We doelen hiermee op de standaard toepassingen en/of applicaties van internetgiganten als Microsoft en Google. Voordeel is dat deze relatief goedkoop zijn omdat ze gemaakt zijn voor de grote massa én dat je ze snel in gebruik kunt nemen. Bovendien worden ze continu aangepast en verbeterd. Er komt steeds weer nieuwe functionaliteit bij, waar je je overigens wel aan moet conformeren (hier geldt immers de wet van de grote getallen).
Deze continuous deployment heeft ook een nadeel. Waar producten vroeger eerst tot in de puntjes werden uitontwikkeld voordat ze op de markt werden gebracht, worden nu voortdurend nieuwe toepassingen gelanceerd. Blijken er toch nog foutjes in een product te zitten, dan worden die via een update snel gecorrigeerd.
En de besturing voor eindgebruikers mag dan een stuk eenvoudiger (gebruiksvriendelijker) zijn gemaakt, wat ‘onder de motorkap’ gebeurt is wel erg complex geworden. Daarmee is het bijna onmogelijk om iets aan te passen omdat dit beter zou werken voor jouw organisatie, zelfs voor ons. Je bent dus veelal gebonden aan de mogelijkheden die de software biedt. Dat betekent dat je als bedrijf de flexibiliteit moet hebben om indien nodig je eigen werkprocessen aan te passen aan de software in plaats van andersom.
Maatwerk software
Het grote voordeel van maatwerk software is dat deze speciaal voor jou is gemaakt en daarmee naadloos aansluit op je organisatie en je werkprocessen. Nadeel is dat het vaak veel tijd – en dan hebben we het over jaren – kost om dit ‘maatpak’ te ontwikkelen.
Met zowel onderhoud als ontwikkeling zijn bovendien veel kosten gemoeid juist omdat het maatwerk is. Als er na een paar jaar toch iets verandert in de omgeving (de technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig ontzettend snel) waardoor aanpassingen noodzakelijk zijn, dan moet je wederom behoorlijk prijzige investeringen doen. Daarin ben je meestal ook afhankelijk van degene die je ‘maatpak’ ooit heeft ontworpen.
Een mooi voorbeeld is de Belastingdienst, die gezien hun specialistische werkprocessen begrijpelijkerwijs voor een maatwerkoplossing hebben gekozen maar onlangs niet in staat bleken om de btw-verlaging op groente en fruit door te voeren omdat hun IT-systeem is verouderd.
Zoeken naar slimme combinaties
In eerste instantie lijkt maatwerk misschien de beste oplossing. Naar onze mening is het echter zeker voor kleinere bedrijven niet lonend om in maatwerk te investeren. Dat betekent niet dat je dan maar klakkeloos moet gaan voor die niet goed passende standaard IT-oplossing. Het is de uitdaging om binnen alle standaardoplossingen die beschikbaar zijn te kiezen voor de componenten die jij nodig hebt om de werkprocessen binnen je organisatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met een beetje out-of-the-box denken kom je een heel eind. Wij zijn er van overtuigd dat je op deze manier komt tot een IT-systeem dat voor 80% aansluit op jouw organisatie. En uiteraard helpen wij vanuit onze expertise graag mee om een ‘confectiepak’ te maken dat lekker zit!
Wil je weten hoe consult-it jou als ict-partner kan helpen? Neem dan vooral contact met ons op.